Taleggio
(Italiensk kittost av komjölk, stinkost)
Taleggio är en ost med anor från romartiden producerad i Taleggio-dalen i Bergamoprovinsen i Italien. Numera tillverkas osten i många delar av Lombardiet.
- Osttyp: Kittost av pastöriserad komjölk eller opastöriserad komjölk.
- Ursprung: Lombardiet, Italien. Ursprungsskyddad av EU.
- Tillverkning: Kittost av pastöriserad komjölk. Se film på hemsidan (länk nedan).
- Form: Fyrkantig (~2x2 dm) platt cirka 5 cm hög. Vikt runt 2 kilo.
- Användning: Används som dessertost och till matlagning. Passar riven i sallader. Den smälter väl och kan användas i risotto eller polenta.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Tunn, ljusorange eller ljusbrun skorpa med partier av gråbrun mögel.
- Snittyta: Vit till halmfärgad med några små hål. Tät textur.
- Konsistens: Halvfast. Osten är smidig och smälter lätt i munnen.
- Smak: Frisk, svagt syrlig och viss sötma. Lång eftersmak. Aromen består av russin, nötter och syrliga citroner. Utmanande stalldoft. Gårdsproducerade ostar har kraftigare smak än mejeritillverkade.
- Lagring:
- Fetthalt: 27%
- Förvaring: +2°C till +8°C.
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12