(Så tillagas oxinnanlår, tillagningstid, stektid oxinnanlår, innertemperatur oxinnanlår)
Nötinnanlår, även kallat oxinnanlår, är magert och senfritt kött som passar att lagas som stek eller skivat till lövbiff och liknande. Muskelfibrerna går parallellt i muskeln, vilket gör det möjligt att skära tunna skivor utan att de faller sönder. Skär alltid tvärs muskeltrådarna, annars blir köttet svårtuggat. Nötinnanlår och fransyska tillagas på samma sätt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Andras recept: Recept med innanlår kan man hitta i kokböcker och på internet, men bäst är att söka på nötstek och oxstek, eller på receptnamn som slottsstek och porterstek. Ofta anges i recepten flera olika styckdelsalternativ, till exempel rostbiff, fransyska, innanlår, bog. Knappast lämpligt eftersom fram- och bakdelskött liksom rostbiff bör tillagas på olika sätt. Stekarna tillagas i ugn eller bräseras. Generellt gäller tillagning till kärntemperatur 65-75°C (grillat 55°C) och ugnstemperatur till 125 eller 175°C. Tillagningstid vanligen 1-2 timmar.
Förberedelse:
SÅ KOKAS NÖTINNANLÅR
Att koka innanlår hör inte till vanligheterna i svenska hem, inte ens förr i tiden. Undantag är Porterstek (se dito recept). För kokt nötinnanlår, se > Så kokas nötstek. Räkna med koktid 45-60 minuter per kilo.
SÅ BRÄSERAS STEK AV NÖTINNANLÅR
Innanlår kan som stek med fördel bräseras på sedvanligt sätt (se > Så bräseras nötstek). Köttet är klart vid kärntemperatur 60-75ºC. Känn med trästicka att köttet är mjukt. Tunt skivad kan den bräseras som rulad med någon fyllning (läs mer > Om rulader).
SÅ UGNSLAGAS STEK AV NÖTINNANLÅR
En ugnslagad nötinnanlår passar väl att serveras som "söndagsstek" eller på bjudningar.
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig" *) | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.
SÅ GRILLAS OCH RÖKS STEK AV NÖTINNANLÅR
Vanligtvis brukar man inte grilla eller röka innanlår. Ugnslagning är att föredra. Till grillning och rökning av stek är framdelskött som högrevskärna eller bringspets bättre.
SÅ STEKS, HALSTRAS ELLER GRILLAS LÖVBIFF
Innanlår kan skivas och hastigt lättstekas i het panna eller grillas på var sida (se recept > Halstrad lövbiff, minutbiff). För att få köttet lite mörare kan man banka ut skivorna lätt med klubba eller knytnäven (se recept > Elefantöra). Strimlat kan köttet wokas eller användas till en enklare stroganoff.
SÅ GRYTKOKAS GRYTBITAR AV NÖTINNANLÅR
Fransyska skuren i stora tärningar passar bäst till köttsoppa (se recept > Klassisk köttsoppa). Till gryta lämpar sig bindvävsrikt kött som högrev bättre. Köttet kokas inte så länge som framdelskött, koktid cirka 1 timme.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-08