Så lagas oxkind
(Tillagningstid, koktid oxkind)
Oxkind är en hård muskel som kräver lång koktid, minst fyra timmar för att bli mör och saftig. Vår svenske stjärnkock Mathias Dahlgren sous-videkokar (läs mer > vakuumkoka) oxkinder i porter i 6 timmar i 95°C. Se recept i hans kokbok > Det naturliga köket. Vi som saknar vakummaskin och ångugn får tillaga kinderna enligt nedan.
Andras recept: Oxkinder brynes först och kokas/bräseras sedan i 4-6 timmar. Köttet rödvinsmarineras ofta, över natt eller längre.
Tillagningstid oxkind: 4-6 timmar.
SÅ KOKAS OXKIND
- Lägg kinderna i en gryta och täck med vatten.
- Koka upp och skumma av väl (läs mer > Skumma).
- Om vin: Häll bort merparten av kokvattnet och tillsätt vin i stället. Se till att vätskan täcker köttet.
- Tillsätt grovhackade rotsaker och lök. Smaksätt med koncentrerad kalvfond, pepparkorn, lagerblad, salt och andra kryddor.
- Koka upp och låt sjuda under lock i minst 4 timmar. När köttet nästan faller sönder är det klart.
- Sila kokspadet och använd det till sås.
- Skiva köttet och servera.
SÅ BRÄSERAS OXKIND
- Putsa köttet fritt från hinnor.
- Hetta upp en stekpanna med matfett på högsta värme och bryn sedan oxkinderna väl på var sida, en i taget. Lägg över i en stor gryta eller kastrull.
- Sänk pannvärmen något och bryn hastigt rotsaker och lök. Lägg över i grytan.
- Slå på rödvin och vatten i grytan så att det nästan täcker köttet. Tillsätt kryddor.
- Låt sjuda under lock i 4-6 timmar. När köttet nästan faller sönder är det klart.
- Sila kokspadet och använd det till sås.
- Skiva köttet och servera.
- Se recept > Rödvinsbräserad oxkind. Klicka på "recept" till höger om bilden.
SÅ MARINERAS OCH BRÄSERAS OXKIND
- Marinad: Hackade rotfrukter och lök, rödvin och vinäger, blandade örter som timjan, rosmarin och lagerblad, samt pepparkorn och andra kryddor.
- Lägg köttet i en bunke eller plastpåse. Tillsätt marinaden som skall täcka köttet.
- Låt marinera i kylskåp över natt eller upp till 3 dygn. Vänd i så fall en gång per dag. Längre marinering ger mjukare kött och kortare tillagningstid.
- Ta ur köttet ur marinaden och torka av det. Vänd i vetemjöl. Spar marinaden.
- Bryn köttet i het panna med smör, en bit i taget.
- Lägg kött och marinad i gryta och fyll på med vin och vatten så att det nästan täcker köttet.
- Låt sjuda under lock i cirka 4 timmar. När köttet nästan faller sönder är det klart.
- Sila kokspadet och använd det till sås.
- Skiva köttet och servera.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-09