(trål, trålare, bottentrål, flyttrål, partrål, parflyttrål, partrålning, rist, not, vad, landvad, landnot, strandnot, snörpvad, ringnot, snurrevad, håva, fiskhåv, sänkhåv, kräfthåv, pata, pator)
trawl, bottom trawl, pelagic trawl, seines, purse seine
chalut, senne
strascico, sciabiche
Schleppnetz, Waden
red barredera, redes de cerco
Not (på västkusten = vad, eng. seines) är fiskeredskap där fisken stängs inne med hjälp av en småmaskig nät som dras in mot land eller mot fartyg. Notens övre kant (övertelnen) är försedd med flöten och den undre med sänken. Maskorna i nätduken skall vara så små att fisken varken fastnar i eller kommer igenom den. Noten har ofta en säckformig strut (kil, kalv, kasse) där fisken samlas vid indragningen. Sedan medeltiden och in på 1900-talet drogs not under isen i Svealands insjöar och kustvatten. Detta krävde stor arbetsstyrka och ibland draghjälp av hästar. Källa: NE. Läs om ishäst, se > Nätfiske.
Håvar (fiskhåv, håva = fånga med håv) är fångstredskap av nät monterat på en ram som vanligen är rund och försedd med skaft. En sportfiskefiskhåv kan vara trekantig med skaft och används för att lyfta upp fångad fisk vid spöfiske. En sänkhåv sänker man ner i vattnet i förhoppning att den sedan innehåller fisk eller skaldjur när den sedan dras upp. Förr fanns stora runda näthåvar monterade på en stång i roddbåtars akter och som vevades upp och ner. Det var ett snabbt och enkelt sätt att fånga fisk i lugna vatten när tillgången på fisk fanns i överflöd. Kräfthåvar är små plattrunda håvar, som används nattetid tillsammans med en ficklampa. Håven sänks ner i vattnet och belyses med ficklampan. Kräftorna lockas av ljuset och sedan är det bara att håva in. Metoden är klassisk vid tjuvfiske av kräftor och mycket mer spännande än att palla äpplen, det vill säga att bli jagad genom den mörka augustinatten av markägaren.
Pata (fi. pato = damm/fördämning) är ett gammalt fiskesätt med trähåvar. Förr lade man ut träbroar (pator) över älvar där man stod och passade med konformade burar i trä med hål som tillåter mindre fiskar att passera, men där större fiskar som lax och sik fastnade. Man kan fortfarande få uppleva detta i Kuukolaforsen i norra Sverige på gränsen till Finland. Läs mer, se webbkamera via länk nedan > Kuukolaforsen.
Miljö: Bottentrålar utgör ett av de största hoten mot hav och fiskbestånd för att de river sönder bottenmiljön och då stora mängder oanvändbara bifångster medföljer. Modern utrustning som snörpvad och modern teknik som fisklodning har påskyndat utfiskning av många arter. Begränsning av fiske och miljövänlig teknik har på flera håll förbättrat bestånden men mycket återstår. Exempelvis har införandet av "rist" tillsammans med trål vid fiske av havskräftor minskat mängden bifångst. Redskapet har stora maskor som främjar artsortering. Bra ur miljösynpunkt är också att man alltmer övergått till burfiske av havskräftor i stället för med trål.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-07