(tannin, garvsyra = ämne med bitter smak i växter inklusive frukt, Tanniner i te, kaffe, vin)
tannin, tannic acid = substance with bitter taste in plants including fruit
tanin, acide tannique = substance au goût amer dans les plantes, y compris les fruits
tannino, acido tannico = sostanza con gusto amaro in piante tra cui frutta
Tannin, Gerbsäure = Substanz mit bitterem Geschmack in Pflanzen einschließlich Früchten
Tanino, ácido tánico = sustancia con sabor amargo en plantas, incluyendo frutas
Tannin är ett gulbrunt ämne som finns naturligt, mer eller mindre, i de flesta växter inklusive frukten. Det har bitter smak som frigörs när någon äter av växten och fungerar som ett skydd, mest mot insekter. Genom sammanlänkning av proteiner får det blad att fällas ut eller dras ihop. Jämför lipider som får muskler att dras ihop (läs mer > Lipider). Det finns olika varianter av tannin, som kan framställas genom extraktion eller kemiskt till exempel garvsyra. Gastronomiskt upplever vi beskan genom sammandragning i munhålan, särskilt för kaffe, te, röda viner, rabarber, omogna bär och frukter. Känslan i munnen beskrivs ibland som att äta bomull.
SÅ ANVÄNDS TANNIN
Tannin används vid garvning, färgning, tryckning, klarning av öl och vin, i bläck och i fotografiska framkallare.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06