Nilgirite, Indien
Nilgiri tea
Nilgiri ("de blå bergen"), är det tredje största teodlingsområdet i Indien efter Assam och Västbengalen (se respektive). Bergen över 1800 meter färgas blå vart 12 år när arten Strobilanthes kunthiana blommar. Nilgiri är ett distrikt i delstaten Tamil Nadu ("tamilernas land") som ligger på Indiens sydspets mittemot Sri Lanka. Nilgiri ligger i delstatens nordvästra hörn intill det främsta teområdet i grannstaten Kerala. Tillsammans svarar man för en femtedel av Indiens teproduktion. Det är ett mjukt bergslandskap i slutet av bergskedjan Wester Ghats. Den höga höjden ger ett svalt klimat med temperaturer på 10-25°C under sommaren och 0-20°C på vintern. Området påverkas av såväl de sydvästliga som nordostliga monsunregnen. Årsnederbörden är 1-2 meter.
Nilgirite: Odling av te sker på 1000-2600 meters höjd främst av småodlare, endast 30 % odlas i större plantager. Det är huvudsakligen svart te som produceras. Nilgirite är känt för sin kraftfulla arom och smak vilket ger ett färgstarkt mörkt te. Används ofta i teblandningar och populärt som morgonte. Det mesta av teet är så kallat CTC-te (läs mer > Tillverkning te), det vill säga mekaniskt sönderdelat te som formats till små kulor.
Historia: Nigiri var under kolonialtiden ett svalt sommarställe för européer. Hertingen av Buckingham som var guvenör i Madras flyttade sin stab hit under sommaren. De två engelsmännen och bröderna John och James Ouchterlony sägs 1840 ha anlagt den första teplantagen i området. Nilgirite exporterades förr i stor omfattning till forna Sovjetunionen. Sovjeterna brydde sig föga om kvaliteten vilket påverkade produktionen, som i sin tur gav områdets te dåligt rykte. När sedan sovjetstaten kollapsade år 1990 utlöste detta ett kraftigt ekonomiskt bakslag för regionen, vilket man fortfarande brottas med.