(Kandy, Nuwara Eliya, Dimbula, Uda Pussellawa, Uva, Sambaragamuwa, Ruhuna)
Sri Lanka hette före 1972 Ceylon, ett namn som behållits avseende te. 1948 blev landet självständigt från britterna och 1972 blev man en republik inom Commonwealth (brittiska samväldet) varvid landets namn ändrades. Under åren 1983 till 2009 drabbades landet av inbördeskrig mellan tamilska separatister som ansåg sig diskriminerade och den lankesiska regeringen, vilket hårt drabbat landets turisnäring, produktion och export. Ön består till större delen av ett böljande tropiskt lågland, men också av ett berglandskap beläget centralt i landets södra del med en högsta topp på 2.500 meter över havet. Klimatet är maritimt tropiskt med stora mängder regn framför allt på den "våta" västra sidan och en årsmedeltemperatur runt 30°C (i höglandet 17°C). Varmt och fuktigt klimat gör teodling lämplig i bergstrakterna, liknande som i södra Indien (läs mer > Nilgirite).
Ceylonté: Sri Lanka är världens fjärde största teproducent med 340.000 ton år 2012, svarande för 7% av världsproduktionen. Det är världens största exportör värdemässigt med 23% av världshandeln (läs mer > Teproducenter). I huvudsak produceras svart te. Från 1982 framställer och exporterar man en mindre mängd grönt te (1% av totalt). Även vitt te förekommer i liten skala. Så kallat CTC-produktion infördes 1983 (läs mer > Tillverkning te). På sina håll kan teet plockas året runt. Te produceras till 61% från te odlad på lågland, 16% från medelhöjd (600-1200 m.ö.h.) och 22% från hög höjd (Källa: Forbes Tea, läs mer > Odling te). Teerna klassificeras normalt efter vilken höjd de odlas på. Te på de högsta höjderna ger det finaste teet med en gyllene och väldoftande brygd. Te från mellanhög höjd är fylligare med en len smak. På de lägre höjderna ger téerna en mörkare och kraftigare brygd. Landet är i synnerhet känt för sina kraftfulla, smakrika svarta teer.
Odling sker i bergsområdet och i dess södra omnejd fördelat på sju delområden, vart och ett med sin speciella smak.
Ceylons kaffehistoria 1815-1880: Efter britternas annektering av Ceylon 1815 fann man att bergsområdet Mayarata (demonernas och andarnas land) i stort sett var obebott på grund av befolkningens rädsla för det övernaturliga. Kolonisatörerna utnyttjade området för kaffeodling i stor skala. 1870 var Ceylon världens största kaffeexportör och 1878 var kaffeodlingen som störst med 113.000 hektar (jämför med dagens teodlade mark 190.000). Lönsamheten var hög vilket medförde kraftig utveckling av infrastrukturen med tåg, järnvägar och annat. Framgången fick dessvärre ett abrupt slut. 1869 syntes de första tecknen på sjukdomen "kafferost" (Hemileia vastatrix) och tio år senare var all kaffeodling utplånad i landet.
Ceylons tehistoria: Redan under 1800-talets första hälft införde britterna teplantor till Ceylon från Assam i Indien i experimentsyfte. 1867 startade James Taylor ("teodlingens fader" på Ceylon) en teplantage i Kandy-distriktet. Teodlingen spred sig snabbt i spåren efter kaffeodlingens kollaps. I slutet av 1880-talet hade nästan alla kaffeodlingar omvandlats till teodling. År 1927 översteg produktionen 100.000 ton, varav nästan allt gick på export. Te är sedan dess landets främsta inkomstkälla. 1932 bildades The Ceylon Propaganda Board och 1934 inrättades en lag som förbjöd export av dåligt te. 1960 översteg produktionen 200.000 ton och 1965 blev landet för första gången världens största teexportör. I början av 1970-talet nationaliserade staten de brittiskägda egendomarna som sedan drevs i statlig regi. Detta blev ett stort misslyckande, varför man återprivatiserade dessa i början på 1990-talet. Idag producerar landet över 300.000 ton te.
Främsta källa > Sri Lanka Tea Board
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-05