(Leaf, Flowery Orange Pekoe FOP, Golden G, Tippy T, Orange Pekoe OP, Pekoe P, Pekoe Souchong PS, Souchon S, Congou, Bohea, Broken leaf, Broken tea BT, Flowery Broken Orange Pekoe FBOP, Broken Orange Pekoe BOP, Broken Pekoe BP, Fannings, Dust)
black tea leaf grading
Gradering av teblad är en viktig del i handeln med svart te utanför Sydostasien, bland annat i Indien, Sri Lanka och Kenya. I Kina med omnejd, som mest odlar grönt te för inhemsk konsumtion, är sådan gradering relativt obekant. Tebladens storlek och form har avgörande betydelse för teets smak och karaktär. Branschens graderingssystem är ganska invecklat och svårgripbart för lekmän. Här redovisas därför en förenklad version. Man skiljer på torkade hela blad ("leaf") och krossade blad ("broken leaf").
LEAF
Leaf är hela teblad. De yngsta och minsta bladen (toppskotten) har den högsta koncentrationen av smakämnen vilket ger det bästa teet. Är de dessutom plockade tidigt på våren anses de som allra bäst. Vanligtvis plockar man det outslagna, ihoprullade toppbladet (eng. bud) och de två närmaste bladen intill. Därav uttrycket "two leaves and a bud". Extra fint (vitt) te kan bestå av bara toppskott eller av toppskott med det närmast liggande bladet.
Orange & pekoe: "Orange" är en kvalitetsterm som inte har något med apelsiner att göra. Det tros antingen komma från den färgton som torkade jästa blad av hög kvalitet kan ha, eller från det holländska furstehuset Oranien-Nassau (Orange-Nassau). Det holländska ostindiska kompaniet kan ha använt "orange" för att visa anknytning till det fina furstehuset. "Pekoe" är en beteckning för unga, fina toppblad och knoppar. Ursprunget till denna term är inte heller säker. Man tror att det är en översättning av en lokal kinesisk term "Pe̍h-ôe-jî" (peh-ho) där peh = "vitt" och ho = "ner" eller "fjädrar".
BROAKEN LEAF
Broken leaf (broken tea, BT) är krossade (valsade) teblad som ger kraftigare smak än vad hela blad ger. Används till enklare teer bland annat i så kallade frukostteer, samt i tepåsar.
CTC (Crush, Tear, Curl = krossa, riva, krulla) = mekanisk metod som sönderdelar och formar svart te till små kulor som används till tepåsar. Läs mer > Tillverkning te.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04