Slow Cooker
(långsamkokning, CrockPot)
Slow cooker, slow cooking
cuisson lente
cottura lenta
langsam kochen
cocción lenta
Slow cooking innebär att tillaga mat under lång tid på låg värme. Den långsamma och fuktiga tillagningssättet passar väl för kött som behöver långkokas, till exempel framdelskött av nöt. Jämför "sous vide" (läs mer > vakuumkoka).
Slow cooker ("långsamkokare") är ett elektriskt kokkärl som innebär att tillaga mat på låg värme under lång tid, upp till 12 timmar, utan att behöva övervakas. Det är en elektrifierad gryta med lock, ibland tvådelad, som används till att sjuda mat i 80-95°C. Långsamkokare är vanliga i amerikanska hushåll, där man sätter igång kokaren innan man går till arbetet för att sedan komma hem till en färdig måltid. En slow cooker kan vara en "kombo" med tryckkokare (se dito). En äldre motsvarighet är den klassiska lergrytan (läs mer > Lergryta).
Crock-Pot (amerikanskt varumärke) är en variant av slow cooker.
Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11