(koka under lock 1. på svag värme med lite vatten, långkoka 2. på svag värme utan vatten)
1. steam cook under lid on low heat 2. cook without liquid 3. dry oven
1. étouffée, estouffade = écuire sous couvercle ā feu doux 2. étuvée = cuire sans liquide 3. etuver = four sec
1. cuocere a vapore sotto il coperchio a fuoco basso 2. cuocere senza liquido 3. forno asciutto
1. Dampfgarer unter Deckel bei schwacher Hitze 2. Garen ohne Flüssigkeit 3. Trockener Ofen
1. cocine al vapor bajo la tapa a fuego lento 2. cocine sin líquido 3. horno seco
Koka under lock gör man för innesluta ångan så att vätska inte kokar bort. Två franska begrepp som ofta sammanblandas och används om vart annat (även i Frankrike) är étouffée och étuvée. Till exempel "moules etuvée" (= moules mariniere) är egentligen en moules ā l´étouffée. Étuvée översätts ofta felaktigt i Sverige med "stuvning" (läs mer > Om stuvning). Se film, klicka på texten under bilden. Läs mer > ånga, ångkoka.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10