Kotlettbacon
(ryggbacon, kanadensisk bacon, amerikanskt bacon)
back bacon, Canadian bacon
Kotlettbacon är inte bacon som vi vanlig bemärkelse, utan det är skivad fläskytterfilé (benfri kotlett) med trimmad fettkappa, som lättrimmats och lättrökts eller rökaromatiserats. I praktiken detsamma som skivad kassler (utan fettkant, läs mer > Kassler).
Back bacon ("ryggbacon")är i engelskspråkiga länder detsamma som kotlettbacon i Sverige. Kan vara rå men som regel rimmad och rökt. Ibland rundpressad motsvarande kassler. I USA benämns sådan "bacon" för Canadian bacon. Vanligen formpressad liknande kassler, eller skivad som på bilden ovan. Den har kraftigare röksmak än den svenska motsvarigheten.
Amerikanskt bacon förr en beteckning i Sverige för extra fet bacon.
Hälsa/näring: Svensk kotlettbacon är förhållandevis magert (fett ~14%), jämfört med rimmat stekfläsk (~35%). Canadian bacon brukar vara ännu magrare (~2% fett), det vill säga utan fettkappa.
SÅ ANVÄNDS KOTLETTBACONSkivorna kan stekas eller grillas och användas på samma sätt som stekfläsk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08