macédoine de légumes, fruits
(1. makedonska grönsaker 2. makedonsk frukt)
1. Macedonian vegetables 2. Macedonian fruit
macedoine 1. macédoine de légumes 2. macédoine de fruits
1. verdura macedone 2. frutta macedone
1. Mazedonisches Gemüse 2. Mazedonisches Obst
1. verduras macedonias 2. fruta macedonia
Macédoine (sv. makedonisk) är i Frankrike antingen en vegetarisk rätt av fintärnade grönsaker eller en fruktsallad av fintärnad frukt. Se film, klicka på "Deli Cuisine" under bilden ovan.
- Macédoine de légumes är en fransk grönsakssallad vanligen bestående av fint tärnade morötter och majrova, samt av gröna ärter och fint skivade gröna bönor. Andra grönsaker kan ingå till exempel potatis. Grönsakerna kokas var för sig al dente innan de blandas samman med smör och/eller steksky. Hackade bladkryddor och crème fraiche kan också ingå. Rätten serveras varm som tillbehör till kött och fågel. Rätten kan också serveras kall i gelé eller blandad med majonnäs serverad med tärnat kött eller hackade hårdkokta ägg. Alternativt använd som fyllning i halverade tomater.
- Macédoine de fruits är finhackad frukt i sockerlag eller sprejad med rom eller körsbärslikör. Serveras kall som dessert eller garnityr av till exempel grapefrukt.
Historia: Under antiken var Makedonien ett kungadöme under ledning av Filip II (far till Alexander den Store). Landet hade bildats av många små riken, därav namnet på maträtten. Numera utgör de norra delarna republiken Nordmakedonien och området söder därom som är en del av Grekland benämns Makedonien.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-02