(kranjiska, kranjska klobasa, krainerkorv)
Carniolan sausage, Cheese Kransky sausage
luganighe de Cragno
Krainer Wurst, Käsekrainer, Kransky Wurst
Kranjska (kranjska klobasa = korv) är klassisk slovensk korv med härkomst från den före detta furstendömet Krain (Carniola) inom det forna Storösterrike, numera Kranjska Gora i nordvästra Slovenien på gränsen till Österrike. 2015 lyckades man få geografiskt namnskydd inom EU för korven, trots protester från Österrike, Kroatien och Tyskland. Det österrikiska namnet Krainer Wurst tillåts existera parallellt utan ursprungsbeteckning. Varianter förekommer även i länder som Australien och Nya Zeeland benämnd Kransky Wurst eller Cheese Kransky.
Käsekrainer är en variant med bitar eller strängar av ost (andel 10-20%). Korven lär ha uppkommit i Wien så sent som 1971.
SÅ ANVÄNDS KRAINERKORV
Korven äts kokt, stekt eller grillad, som huvudrätt eller som lättare måltid i korvbröd. Klassiskt tillbehör är senap och nyriven pepparrot. Käsekrainer tillagas med försiktighet. Skinnet skall inte spricka för då kan osten rinna ut ur korven.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07