Sallatens utvecklingsstadier

Sallatens utvecklingsstadier

Sallat genomgår olika utvecklingsstadier från grodd till fullt utvecklad.

  1. Groddstadiet är växtens bebisstadium. En grodd består oftast av en vit eller lätt grön minitråd med fröet kvar i ena änden. Exempel: Alfalfagroddar, böngroddar och linsgroddar. Under groddningen bildas vitaminer och mineralämnen. Läs mer > Om groddar & skott.
  2. Skottstadiet är växtens småbarnsstadium. Ett skott är en utskjutande växtdel, antingen huvudskott (första stamparti), eller sidoskott (gren från huvudskottet). Skotten är vanligtvis gröna, korta eller halvlånga tunna stjälkar med blad i toppen. Exempel: Ärtskott, solrosskott och kryddkrasse. Läs mer > Om groddar & skott.
  3. Primörblad är sallatens förskolebarn. Ett primörblad är i allmänhet 5-10 cm lång. Primörblad kan fungera som garnityr och smaksättare, eller utgöra egen eller del av en sallad. Bladen är i allmänhet krispigare och smakrikare än fullvuxen sallat. Primörblad ingår i gruppen minisallater. Läs mer > Om minisallat.
  4. Minisallater motsvarar tonårsstadiet. Det är bladgrönsaker som skördas i miniformat t.ex. hjärtsallad (senare = isberg). Fler varianter av minisallater utvecklas och blir allt mer populära. Som minisallat räknas t.ex. vattenkrasse, mangold och tatsoiskott, medan kryddkrasse, linsgroddar och ärtskott klassats som groddar/skott. Läs mer > Om minisallat.
  5. Sallat kallas växten som fullvuxen. Det finns milda, krispiga och beska sallater. PS: Sallat = växt, sallad = rätt. Läs mer > = om sallad. Läs mer > Om sallat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02