(ā la bordelaise = som i Bordeaux, kokkonst från Bordeaux. Claret = rött bordeauxvin)
ā la bordelaise = as in Bordeaux, cuisine from Bordeaux. Claret = red Bordeauxwine
ā la bordelaise = comme ā Bordeaux, cuisine bordelaise. Claret = vin rouge de Bordeau
ā la bordelaise = come a Bordeaux, cucina bordolese. Claret = vino rosso Bordeaux
ā la bordelaise = wie in Bordeaux, Küche aus Bordeaux. Claret = roter Bordeux Weinin
ā la bordelaise = como en Burdeos, cocina bordelesa. clarete = vino tinto burdeos
Ā la bordelaise = som i Bordeaux vilket brukar innebära att rödvin ingår i maten.
Bordeaux är centralort i departementet Gironde och för regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike intill havet. Staden med omnejd är Frankrikes sjunde största storstadsområde med cirka 1 miljon invånare. Ingen annan stad i världen har fått en så stor del av stadskärnan förklarat som världsarv, vilken anses vara "en enastående urban och arkitektonisk ensemble" från 1700-talet. Befolkningen är stolta över sin stad och kallar sig själva för bordelaisare. Staden och departementet är mest känt som ett av världens bästa vinområden. Framför allt för sina röda viner från Medoc och för de söta vitvinerna från Sauternes. Bordeaux anses vara världens vinhuvudstad och är värd för Vinexpo, vinindustrins i särklass största evenemang. Vinet är inte bara en dryck utan ingår i många maträtter.
Cuisine bordelaise (det bordelaisiska köket): Aquitaine är ett stort jordbruksområde med boskapsskötsel. Här odlas mycket grönt och frukt, bland annat cantaloupe en vanlig frukostmelon. Förutom lamm och nöt föder man upp framför allt gås och anka. Ank- och gåsleverpatéer liksom confit (konserverade styckdelar) från området kan man hitta i svenska välsorterade butiker. Staden Bayonne söder om Bordeaux är känd för sin rökta skinka. Närheten till havet ger också sin prägel på matsedeln med fisk och skaldjur. All slags nordsjöfisk serveras, men dorade (havsruda) är typisk. Regionen är dock mest känd för sina skaldjur och allra främst för sina ostron. Arcachon är en kuststad med en lagunliknade vik med en enorm odling av ostron. Knivmusslor är en annan delikatess som plockas upp på sandstränderna. Från Pyrenéerna hämtar man foreller. Slutligen är cepes de Bordeaux (stensopp, karl johansvamp) typisk för regionen. Det bordelaisiska köket är mest känt för sin rustika husmanskost och för sina bakverk. Mångfalden lokala rätter är mycket stor. Läs mer > Fransk kokkonst.
Klassiska rätter ā la Bordelaise (exempel):
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11.