Le Livre de Cuisine, Le Livre de Pâtisserie m.fl.
Jules Gouffé (1807-1877) var en berömd fransk kock och konditor. Han kallades "l´apôtre de la cuisine dekorativa" (den dekorativa matlagningens apostel) för sina eleganta uppläggningars skull. Han samlade ihop en enorm mängd gastronomisk kunskap som han nedtecknade i Le Livre de Cuisine och Le Livre de Pâtisserie vilka bl.a. influerade svensken Charles Emil Hagdahl (se dito).
Gouffé började sin bana i sin fars konditori i Paris och blev vid 16 års ålder en av Antonin Carême elever (se dito). År 1840 öppnade han egen butik på rue du Faubourg Saint-Honoré i Paris, som snart skulle bli välkänd. År 1867 accepterade han ett erbjudande från Alexandre Dumas och Baron Brisse att bli "chef de bouche" på Jockey-Club de Paris. Samtidigt började han skriva böcker som inspirerat eftervärlden. De flesta av hans verk har översatts till engelska av hans bror Alphonse Gouffé, chefskonditor till drottning Victoria.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-08.