Jules Gouffé 1807-1877

Jules Gouffé 1807-1877

Fransk översättning Le Livre de Cuisine, Le Livre de Pâtisserie m.fl.

Jules Gouffé (1807-1877) var en berömd fransk kock och konditor. Han kallades "apôtre de la cuisine dekorativa" (den dekorativa matlagningens apostel) för sina eleganta uppläggningars skull. Han samlade ihop en enorm mängd gastronomisk kunskap som han nedtecknade i Le Livre de Cuisine och Le Livre de Pâtisserie vilka bl.a. influerade svensken Charles Emil Hagdahl (se dito).

Gouffé började sin bana i sin fars konditori i Paris och blev vid 16 års ålder en av Antonin Carême elever (se dito). År 1840 öppnade han egen butikrue du Faubourg Saint-Honoré i Paris, som snart skulle bli välkänd. År 1867 accepterade han ett erbjudande från Alexandre Dumas och Baron Brisse att bli "chef de bouche" på Jockey-Club de Paris. Samtidigt började han skriva böcker som inspirerat eftervärlden. De flesta av hans verk har översatts till engelska av hans bror Alphonse Gouffé, chefskonditor till drottning Victoria.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-08.