(myoglobin = pigment som färgar kött rött (jämför hemoglobin i blod), köttfärg, köttets färg)
myoglobin = protein with pigment that colours meat red (compare blood hemoglobin)
myoglobine = protéine avec pigment qui colorer la chair rouge (comparer l´hémoglobine sanguine)
mioglobina = proteine con pigmenti che colorano carne rossa (confronta l´emoglobina nel sangue)
Myoglobin = Protein mit Pigment, das fleisch rot färbt (vergleiche Bluthämoglobin)
mioglobina = proteína con pigmento que mancha la carne de rojo (compare la hemoglobina sanguínea)
Myoglobin är ett protein som finns i muskelvävnad. vilket har betydelse för muskelcellens upplagring av syre. Myoglobin är rött liksom hemoglobinet i blodet som också tar upp syre, men myoglobin binder syret mycket kraftigare. Utan syre fungerar inte musklerna. Det är alltså inte blod som rinner ut ur en stekt köttbit, utan myoglobin och vatten vilket benämns köttsaft. Mängden myoglobin i en djurmuskel varierar, vilket påverkar köttets färg. Arbetande muskler som används regelbundet innehåller mer myoglobin och är rödare än muskler som används mer tillfälligt.
Läs mer > Om kött. Läs mer > Tillagning kött.
Läs mer om gas i köttförpackningar som bevarar röd köttfärg > Gasat kött
Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01