(rissirap, rishonung = sirap framställt av risstärkelse)
rice syrup = syrup made from rice starch
sirop de riz = sirop à base d´amidon de riz
sciroppo di riso = sciroppo di amido di riso
Reissirup = Sirup aus Reisstärke
jarabe de arroz = jarabe de almidón de arroz
Rissirap är på samma sätt som glukos- och majssirap en stärkelsesirap (läs mer > Glukossirap, stärkelsesirap). Tillverkas på motsvarande sätt och är utbytbara mot varandra. Stärkelsen bryts ner till sockerarter med hjälp av enzymer ("katalisatorer"). Det finns brun (klassisk) och ljus rissirap. Kallas ibland rishonung. Läs mer > Sirap. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Klassisk brun rissirap: Vid framställning av klassisk rissirap tillsätts en mindre mängd groddad korn (kornmalt) till råris som kokas. Maltkornen sätter igång omvandlingsprocessen till sockerarter. Lösningen silas och spadet kokas sedan ner till sirapskonsistens. Denna sirap har hög halt maltos och låga andelar glukos och fruktos. Färgen är mörkbrun. GI-värdet är 98 vilket är betydligt högre än socker som har GI 65. Läs mer > GI-glykemiskt index.
SÅ ANVÄNDS RISSIRAP
Rissirap används på liknande sätt som annan sirap. Kakor med rissirap blir lite hårdare. Förekommer bland annat som sötnngsmedel i asiatiska drycker, ljust öl och i rismjölk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10