(halvkokt, löskokt, mjukkokt, hårdkokt ägg, koktid hönsägg, koktid vaktelägg, koktid ankägg, koktid gåsägg, koktid kalkonägg)
1. half boiled eggs 2. lightly boiled eggs 3. soft boiled eggs 4. hard boiled eggs
1. oeufs moitié cuit 2. oeufs ā la coque 3. oeufs mollet 4. oeufs durs
1. uova cotte a metā 2. uova alla coque 3. ueva barzotte 4. uova sodo
1. halbgekocht 2. weichgekocht 3. kernweich gekocht 4. hartgekocht
1. medio cocidos 2. pasado por agua 3. huevo mollet 4. huevo duro
Koktider för ägg varierar med äggets storlek, hur kallt ägget är från början, dess färskhet, spisens värmeförmåga och hur ägget kokas. Vattnet skall sjuda (enstaka större bubblor stiger till ytan) inte stormkoka (kraftigt bubblande). Koka upp och sätt ner värmen. Dessutom beror det på hur snabbt efter kokningen man äter ägget, får det ligga efterkoker det och blir fastare.
Ägg som kokas runt 15 minuter eller längre får gråaktig gula och vita.
KOKTIDER HÖNSÄGG
Tiderna nedan avser medelstora (60 gram), kylskåpskalla hönsägg som direkkonsumeras.
Lägg till 1/2 minut för stora ägg (70 gram) och dra ifrån 1/2 minut för små ägg (50 gram).
Kylskåpskalla ägg som läggs i kallt vatten
Lägg äggen i kallt vatten och koka upp på högsta värmen.
Sätt ner värmen eller dra bort kastrullen från värmen.
Mät tiden därefter.
Kylskåpskalla ägg som läggs i sjudande vatten
Lägg i äggen försiktigt med sked när vattnet kokat upp.
Sätt ner värmen till svagt sjudande. Mät tiden därefter.
Dra av 1 minuts koktid om äggen är rumsvarma.
KOKTIDER ANDRA ÄGG (mjukkokta):
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01