(Om recept, skapa dina egna recept, ingrediens, slarv och fel i recept, receptdegenerering)
Latin: recepta, receptum
1 recipe 2 ingredients
1 recette 2 ingrédients
1 ricetta 2 ingredienti
1 Rezept 2 Ingredienzen
1 receta 2 ingredientes
Skapa dina egna recept i Kunskapskokboken. Tillagad portionsvikt, kalori- och näringsvärden samt GI-värde skapas automatiskt. Du kan också andra recepten på hemsidan som du vill och sedan spara detta i din egen kokbok.
Kockar är duktiga på att laga mat, men sämre på att skriva recept (eller de som skriver recepten åt dem). Nestorn bland kockar Werner Vögeli (läs mer > Werner Vögeli) skrev perfekta recept där han angav alla ingredienser i gram för att vara precis. Knappast nödvändigt att vara så exakt i recept till husbehov. Att ange apelsin eller mjöl i gram i stället för styck eller deciliter är inte så praktiskt och tillhör överkurs. Det viktiga när man skriver recept är att vara noggrann, skriva begripligt och att följa en logisk tillagningsprocess.
Slarv och fel i recept: Kokböckers ambition på nätet handlar mest om att få in så många recept som möjligt så att man får höga besökssiffror från Google och andra. Receptkvalité och pedagogik har inte lika stor betydelse och varufakta lyser med sin frånvaro. Matlagning på TV är mer underhållning och inspiration än kunskapsuppbyggnad. Duktiga kockar framträder och lagar god mat, men när recepten redovisas på hemsidan slarvas det en hel del av tidsbrist, eller för att någon annan mindre kunnig skriver recepten. Framförallt är kvaliteten på "hemmakockars" recept ofta bristfälliga, "för de vet ju hur receptet lagas". Vanliga brister är ostrukturerade recept, direkta sakfel, glömda ingredienser och anvisningar. Felaktigt använda fackuttryck förekommer liksom oklara ingredienser, orimliga portionsmängder, bristande tidsangivelser med mera. Man önskar att de ansvariga lade ner mer tid och noggrannhet på receptskrivandet. Många recept är skrivna för 20 år sedan, eller är ännu äldre och därmed lite gammalmodiga. Många internetkokböcker har dammsugit upp alla gamla recept som man hade tillgång till för att få en stor receptsamling när man startade hemsidan. Men man passade inte samtidigt på att revidera recepten, något som ytterst sällan sker för internetkokböcker över huvud taget (vilket dock Kockskolan gör). Gamla traditioner lever kvar länge. Ett typiskt exempel är att stekar rekommenderas tillagas i ugn till 70-75°C och dessutom att packas in i folie eller papper under vilan. En sådan stek ger tort, tråkigt kött (läs mer > Så ugnslagas kött).
Degenerering receptnamn: Förr stod receptnamn och varunamn i allmänhet för något specifikt till exempel Ölandskroppkakor, prinskorv och liknande. I synnerhet gällde detta i Frankrike, där avvikelser från ett grundrecept vanligtvis fick ett nytt namn som angav ett specifikt innehåll, till exempel Sauce sûpreme ("superb sås") som är en ljus grundsås med grädde. I Sverige kallar vi denna sås för gräddsås, men det finns många gräddsåser av olika slag. Frankrike har fortfarande ett tydligt gastronomiskt språk, även om det även där börjar krackelera. I gamla svenska kokböcker inspirerades man av och använde det franska systemet, men försvenskade namnen. Une Sauce Robert blev en Robertsås (fast på svenska låter det inte lika gott). Kroppkakor till exempel är en gammelsvensk rätt med specifika varianter - Ölandskroppkakor, Smålandskroppkakor, Pitepalt med flera. Att missbruka namn gör matlagning svårare. Det är som "fake news", ingenting är längre sant, rätt och korrekt.
Namnsyndarna är både de som skapar/skriver recept och producenterna av varor. Producenterna vill naturligtvis snylta på ett prestigefullt namn. Till exempel har Viktväktarna har en "kabanoss" (en klassisk kvalitativ korv) som inte har några likheter med originalet, vare sig i smak eller kvalitet utan är en lågkvalitetskorv. Dessutom föga rekommendabel ur viktsynpunkt (läs mer > Korvkvalité). Vad gäller receptförfattarna handlar det mest om bristande kreativitet och lättja. Vi ändrar hej vilt ingredienser och tillagningssätt i klassikerna. EU:s namnskydd hjälper till att hålla lite ordning, men mycket faller utanför regelverket. Till exempel var "prinskorv" och "wienerkorv" förr skyddat av svenskt regelverk vad gäller produktinnehåll, men numera får de innehålla nästan vad som helst. Namnförstörelsen är beklaglig. Dessutom vimlar gastronomin av skrönor, halvsanningar och påhittade historier. Kockskolan försöker motverka utvecklingen så gott vi kan, genom att presentera originalrecept, vi letar i klassiska kokböcker, anger avvikelser med mera, men även vi syndar. Vi tar gärna med skrönor och kuriosa i kommentarer för de är ofta roliga, men brukar ange om flera förklaringar florerar.´
Namnsättning recept: Ge receptet ett beskrivande namn, undvik fantasinamn som inte säger något. Huvudråvara och tillagningssätt är bra att ha med. För att skilja receptet från andra kan man lägga till tillbehör eller kockens namn. Snylta inte på klassiska namn om inte receptet avser just ettsådant recept. Är det en variant av klassikern anger man "på mitt sätt" eller liknande.
SÅ SKRIVS RECEPT
Ett välskrivet recept tar sin gilla tid att författa. Syftet är ju att läsaren skall begripa även om man är okunnig och dessutom utan att bli komplicerat. En ädel konst. Kockskolans recept kan ibland förefalla långa och komplicerade för att de detaljerade, men hellre utförligt än svårbegripligt.
Ingredienser:
Tillagning:
Kommentarer:
Efterkontroll:
PORTIONS- OCH NÄRINGSBERÄKNING RECEPT
Portions- och näringsberäkning är en knepig historia. Därför har Dietkokboken infört ett avancerat beräkningssystem för en så korrekt beräkning som möjligt. Tillagad portionsvikt räknas ut med omräkningstal för puts, rens och tillagningseffekt. Näringsvärdena beräknas utifrån näringsvärden för varje enskild ingrediens. Speciellt knepigt är bland annat beaktande av fettupptag, till exempel i en panerad vara, eller fettreduktion till exempel när man steker bacon. För att få korrekta vikt- och näringsvärden måste den som lägger in recept beakta följande.
Läs mer > Vikt- näringsberäkning recept
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-04