Lammracks är lyxmat och bör stekas på bästa sätt, det vill säga hel bit som bryns i panna och eftersteks i ugn, alternativt grillas. Med fördel rosa eller medium stekt. Racks kan även pannsteks hel eller skivad på samma sätt som lammkotletter (se > Så tillagas lammkotletter). Racks är inget som kokas eller bräseras. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Andras recept: Lammracks tillagas nästan alltid som hel bit och oftast i ugn. Köttet brukar brynas i panna och eftersteks i ugn 125-200°C. Branschorganisationen Svenskt Kött steker i ugn 250°C. Tillagningstid vanligen 30-45 minuter i 125°C, 15-20 minuter i 150-175°C och 10-15 i 200°C. Rekommenderad innertemperatur runt 60°C (55-65°C). Standard inköpsvikt 250 gram råvikt per portion (125-500g). I andra han föreslås grillade lammracks i bit, gärna korttidsmarinerade. Föreslagna stektider varierar kraftigt (6-30 minuter), vilket bekräftar svårigheten att ange stektider vid grillning.
Förberedelse
SÅ STEKS LAMMRACKS
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.
Panerade lammracks: I den anglosaxiska världen panerar man gärna lammracks. Brödsmulor av färskt vitt bröd blandas med allehanda smaksättare som vitlök, rosmarin, timjan, persilja och mynta, vilket mixas samman till en smet med lite matolja. Köttet brukar penslas med senap och sedan doppas i paneringen. Racksen tillagas i ugn 150-225°C beroende på hur genomstekt man vill ha köttet. Se recept > Panerade lammracks på engelskt vis.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-11