(Innertemperatur och tillagningstid lammsadel)
Lammsadel är lyxig festmat. Den kan tillagas hel med kappa (skinnet), eller urbenad. Såväl kort som lång sadel (läs mer > Lammrygg, lammsadel). Med extra lång kappa kan urbenad lammstek fyllas med allehanda godsaker. Lammsadel tillagas bäst i ugn rosa eller medium stekt och helst med fettkappan kvar. Den kan dock grillas hel. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Andras recept: Svenska recept med lammsadel är inte så vanligt i kokböcker eller på internet. Saknas till exempel på ICAs hemsida. Recept med utskuren sadel är vanligare än sadel med ben, i synnerhet i utländska receptsamlingar. Sadeln tillagas i ugn, vanligen i temperatur 175°C eller 100°C. Rekommenderad innertemperatur från 52° till 75°C.
SÅ UGNSTEKTS HEL LAMMSADEL
Hel lammsadel med kappa tillagas bäst i het ugn och helst i fuktig värme för att få knaprig kappa, det vill säga på ugnsgaller med plåt under med vatten. Urbenad sadel se recept > Urbenad lammsadel med knaperstekt svål. Med ben se recept > Hel lammsadel med ben i ugn eller grillad.
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.
SÅ UGNSTEKS URBENAD LAMMSADEL
Tillagningen av urbenad sadel skiljer sig inte nämnvärt från hel sadel, mest handlar det om förberedelserna. Se recept > Urbenad lammsadel i ugn med eller utan innerfilé, respektive > Urbenad fylld lammsadel till fest.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-11