(Så ugnslagas lammfilé, Så bräseras lammfilé, Så steks lammfilé, Så wokas lammfilé, Så grillas lammfilé, Innertemperatur lammfilé)
Lammfilé kan skuren i bitar sauteras, hastigt stekas i panna eller stekas hel i ugn. Fungerar väl att grillas. Brukar inte kokas eller bräseras. Köttet serveras med fördel rosa eller medium stekt. Det går fort att tillaga lammfiléer, så passa att de inte blir för genomstekta. Sägs bara "lammfilé" så avses som regel ytterfilén. Se recept, klicka på "recept" till höger om bild ovan.
Andra recept: Som regel avses ytterfilé, även om det sällan anges. Vanligast är att bryna i panna och sedan eftersteka i ugn, allt från 100 till 225°C. Tillagningstiderna är varierande och osäkra för att tempereringsgrad sällan anges. Rekommenderad kärntemperatur 50-65°C. Vila cirka 10 minuter. Nästan lika vanligt är att pannsteka filéerna. Först bryna och sedan eftersteka i 5-20 minuter (under lock). Därutöver hittar man recept för att grilla eller woka lammfilé.
Förberedelser:
SÅ UGNSLAGAS LAMMFILÉ
Lammfilé blir utmärkt god att stekas hel i ugn. Ytterfilé med kappa (fettkant) när sådan finns, ger extra smak och kan knaperstekas. En lyxig variant är smördegsinbakad lammytterfilé.
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.
SÅ PANNSTEKS LAMMFILÉ
Stekt lammfilé går fort att laga och ger som regel bränd skorpa och röd kärna. Önskas jämnstekt lammytterfilé rekommenderas ugnslagning. Använd gärna stektermometer om ytterfilé. Köttet är klart vid innertemperatur 60-70°C.
SÅ GRILLAS LAMMFILÉ
© Kunskapskokboken 2018-11