(Guineapeppar, pili pili, peri peri, African bird´s eye)
Piri piri (African bird´s eye) är en variant av chilipeppararten Flerårig spanskpeppar (se dito). Det är en liten chili 2-4 centimeter lång med mycket stark hetta. Omogen frukt är grön, sedan gul och röd som mogen. Namnet kommer från Swahili och betyder helt enkelt stark chili (dubbelord = förstärkning). Ibland kallas andra chilis för piri piri till exempel Bird´s eye (thai chili). Se dito.
Ursprung, odling: Piri Piri är en i sydöstra Afrika förädlad variant av malagueta pepper som finns i Karibien och norra Sydamerika. Portugiserna förde på 1500-talet chilin vidare till Afrika och Gujarat and Goa i Indien. Odlingen som är arbetsintensiv, sker främst i länderna Malawi, Zambia, South Africa, Ghana, Nigeria, Zimbabwe and Mozambique, men också i Portugal där frukten flitigt används i det portugisiska köket.
Piri piri-sås: I Afrika och Portugal tillreder man en stark sås som används som tillbehör eller marinad, bestående av mosad piri-piri, citronskal och juice, lök, vitlök, peppar, salt, lagerblad, paprika, pimiento, basilika, oregano och dragon.
SÅ ANVÄNDS PIRI PIRI
Piri piri används som annan stark chili, främst till grytor, marinader och såser. Bör användas med försiktighet på grund av sin brännande hetta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06