(1. frysa in, infrysning, fryst 2. djupfrysa, djupfryst 3. tina, tina upp, upptina 4. frostbiten, frostnupen, frostskadad, Så fryser man in)
1. freeze, freezing, frozen 2. deep-freezing, deep-fozen 3. throw 4. frostbitten, damaged by frost
1. congélation, congelé 2. surgélation, surgelé 3. dégeler, décongeler 4. congeler, abimé par la gelée
1. congelare 2. surgelare 3. sgelare, scongelare 4. gelato, congelamento
1. Einfrieren, gefrieren, eingefroren 2. Tiefgefrieren, Tiefgefriert 3. auftauen 4. Erfrierungen, Frostschäde
1. congelación, congelarse 2. congelar, congelado 3. decongelar 4. congelado, daño causado por congelación
Sval- och kylförvaring hämmar mikroorganismernas tillväxt och förlänger i allmänhet varors hållbarhet. Att djupfrysa varor tar bort nästan all skadlig inverkan. Varor som förvaras mycket länge i frys kan torka ur, härskna och smakförändras, men sällsynt bli oätligt.
DJUPFRYSNING
Djupfrysning (fr. congélation) är en utmärkt metod för att bevara livsmedel. Mikrobiologisk tillväxt avstannar under -10°C. Tekniken utvecklades industriellt i början av 1900-talet. I princip kan alla livsmedel frysas, dock med varierande resultat. Konserveringstillsatser behövs ej.
Hemfrysningsråd:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02