Dragon är antingen fransk eller rysk. Den franska är vi vana vid från butikerna. Rysk är härdigare, kan odlas längre norrut, men har bittrare smak och anses inte lika god. Fransk dragon kan bara förökas med sticklingar eller plantdelning, den ryska kan sås.
VÄXT, PLATS & JORD
SÅDD & PLANTERING
Rysk dragon kan sås. Täck jorden med ett tunt lager näringsfattig fin jord (såjord). Fukta jorden. Så på ytan, täck inte fröna med jord. Om drivning sker inomhus täcks krukan med fiberduk eller perforerad plast alternativt ställs krukan i minidrivhus. Ställ i ljust fönster, fröna behöver ljus för att gro. Trivs bäst i 15-20°C. Stäng av element under plantan. Utplanteras/omplanteras efter ett par veckor, då i grundgödslad jord.
UNDERHÅLL
Var fjärde år måste plantan föryngras för smakens skull genom plantdelning eller ny planta sättas. Förökning kan ske genom stickling (se Odla Kryddor).
SKÖRD & FÖRVARING
Skörda färska blad efter behov. Skär av hela grenar på sensommaren och torka dem för användning under vintern. Snabbtorkning ger mest smak. Torkad dragon har kraftigare smak än färsk.
Förvaring: Torkade blad förvaras i sluten förpackning och mörkt. Bladen kan också frysas i plastpåse.
Användning: Se avsnitt Dragon.