(Odla krondill)
Dill kan vi inte klara oss utan. Ett måste till färskpotatisen och vad vore kräftor utan krondill? Nada. Dill har visserligen sitt ursprung från Asien, men betraktas numera som en typisk nordisk-rysk krydda. Den trivs utmärkt i vårt klimat och blir bättre i svalt klimat än varmt vilket ibland är förklaringen till att importkräftor har för lite dillsmak. Tyvärr är dill svårodlad. Den tycker inte om tung jord, tål inte torka och utsätts lätt för insekter och sjukdomar.
SORTVAL
Växttyp: Ettårig blad- blom- och frökrydda. Fröets hållbarhet: 3 år. Klimatzon: 1-6.
Det brukar finnas ett 10-tal sorter hos fröhandlaren att välja bland. Vissa lämpar sig bäst för bladodling, går inte så lätt i blom, andra är bättre till blomkronor (krondill).
Mammut: Utmärkt som bladdill. Tidig, högavkastande. Ganska torktålig.
Herkulus: Bladdill. Särskil aromatisk och bladrik. Bra till gravning och utmärkt att frysa.
Superdukat: Mest som bladdill men även och krondill.
Como: Bra både som blad- och krondill. Sås tidigt. Finns med såband.
Vanlig: Gammal klassisk sort, bäst som krondill.
VÄXTPLATS & JORD
SÅDD & PLANTERING
Jorden luckras väl före sådd utan att vändas. Sängen görs jämn och fast. Gör en såfåra med finger eller käpp. Bladdill sås tätt och krondill glesare. Vattna i såfåran. Täck över med lite jord och tryck till lite lätt. Vattna.
UNDERHÅLL
SKÖRD & FÖRVARING
Blad skördas allteftersom och före blommning. Dillkronor skördas när blommningen är över. Dillfrön när de börjar bli torra och bruna och innan de ramlar av. Häng stälkarna inomhus uppochner över en papperspåse som samlar upp fröna.
Förvaring: Färsk dill går utmärkt att frysa i plastpåse. Torkad dill tappar mycket smak.
Användning: Se avsnitt Dill.