Citronmeliss är lättodlad utomhus och innomhus. Antingen köper man en färdig planta eller också drar man upp den från frö på våren. Det är bladen man använder och de kan skördas under hela växtsäsongen. Smaken är bäst före blomning.
VÄXT, PLATS & JORD:
SÅDD & PLANTERING
Så fröna på ytan av näringsfattig jord (såjord), i minikrukor eller i låda med hög kant. Täck med ett mycket tunt lager jord eller inte alls. För mycket jord hindrar groddning. Platta till lätt med handen och spraya försiktigt med vatten. Snarare lätt torrt än blött. Ställ in krukorna i minidrivhus och sätt på locket, eller täck lådan med fibrväv alternativt med perforerad plast. Låt stå inne i rummet i 20-25°C.
När det börjar spira efter några dagar ställs växthus/lådan i fönster och luftillförseln ökas. Inte för varmt, stäng av elementet under. Vattna sparsamt när jorden börjat torka. Är det blött efter ett dygn har du vattnat för mycket.
När plantan fått det första bladparen, är hanterbara, skolas de om (omplanteras) i en normalkruka eller låda med mullrik, porös jord (planteringsjord). Efter någon vecka kan de planteras ut om frostrisken är över.
UNDERHÅLL
Så nya plantor vart tredje år, eller dela plantorna och plantera om.
Man kan också föröka genom stickling (se Odla kryddor).
SKÖRD & FÖRVARING
Skörda färska blad hela sommaren. Mitt på sommaren brukar de bli grova och tråkiga. Då skär man ner plantan till hälften varefter det snabbt kommer nya blad.
Förvaring: Bladen kan torkas, bäst är före blommningen. Häng upp plantan och plocka bladen när de torkat. Torkade blad förvaras i tättslutande kärl och mörkt.
Användning: Se avsnitt Citronmeliss.