Odla anis

Odla anis

Anis odlas som frökrydda för sin lakritslikande smak, men även de lakritsdoftande färska bladen kan användas. Anis behöver en lång och varm sommar om frön skall bildas utomhus i Sverige. Kan odlas inomhus.


VÄXT, PLATS & JORD

  • Sortval: Pimpinella anisum.
  • Växttyp: Ettårig frökrydda, 6 dm hög.
  • Klimatzonon: Södra Sverige.
  • Läge: Solig, varm och vindskyddad plats, gärna intill husvägg. Trivs bäst i 20°C, men inte över 30°C.
  • Jordmån: Örten trivs i lätt, torr, väldränerad och kalkhaltig jord, som inte skall vara näringsfattig.

SÅDD & PLANTERING

  • Förkultivering: Kan förkultiveras, vilket ökar chans till skörd. Dock känslig för omplantering.
  • Utplantering: När risken för nattfrost är över (+5°C).
  • Odla i växthus: Lämpligt i norra Sverige.
  • Odla i kruka: Utmärkt inne eller intill varm husvägg.
  • Direktsådd på friland: Maj-början av juni. Tips: Blötlägg fröna 1 dygn före sådd, de gror trögt.
  • Utvecklingstid totalt: Cirka 4 månader, varav groningstid 2-3 veckor. Skörd augusti-början oktober.
  • Temperatur vid utesådd: Från +5 till +15°C.
  • Sådjup: Grunt, 1 cm djup såfåra. Så glest. Vattna i såfåran.
  • Plantavstånd: 2 dm.

UNDERHÅLL

  • Gallring: Gallra till 2 dm plantavstånd. Gallra ogräs.
  • Bevattning: Efter rotning behövs plantan sällan vattnas, med undantag för när det är riktigt varmt.
  • Gödsling: Sparsamt. Marktäck gärna med lite gräs.  
  • Luckra: Luckra någon gång.
  • Växtskydd: Sällan angripen, brukar klara sig väl.


SKÖRD & FÖRVARING

När fröna börjar mörkna och plantan börjar gulna skär man av stjälkarna och hänger dom upp och ner inuti en papperskasse inomhus. Fröna faller sedan ner efterhand.

Förvaring: Torkade frön förvaras i tillsluten förpackning (burk), i rumstemperatur och mörkt.

Användning: Se avsnitt Anis.