Robust Porter

Robust Porter

(Baltisk porter)

Robust Porter skiljer sig från Brown Porter med en tydligare rostad kornmaltskaraktär, dock inte lika karaktärsfull som irländska stouts. Alkoholhalten brukar vara högre än i Brown Porters.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig till fyllig.
Färg: Brunsvart till svart.
Alkoholvolym: 5-6,5%.
Beska: Tydlig beska.
Smakrikedom: Mjukt chokladig, karamellig. 
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Yongs London Stout, Carnegie.

Passar bäst som njutningsöl. Ingår ofta i julmumma. Kan passa till rökt och grillad mat och smakrika ostar. Eventuellt till chokladiga och nötiga efterrätter.

Karaktär: Klassisk robust Londonporter har tydlig beska av svartmalt, dock utan tydlig bränd kolsmak. Viss karamellig sötma med chokladtoner.

Baltisk porter: Import av brittisk porter till de baltiska länderna runt Östersjön bl.a. Sverige, inspirerade de lokala bryggerierna till egen produktion. När lagerölet introducerades i mitten av 1800-talet övergick flertalet bryggare till att brygga portern enligt den nya underjäsningstekniken, vilket man även gjorde i Amerika. Ett bastardöl m.a.o. I forna Östtyskland bryggdes baltisk porter, men dessa överlevde inte efter murens fall.