Tysk pilsner

Tysk pilsner

(Pilsener, Pils)

Tysk pilsner, i Tyskland benämt pilsener eller pils, bryggs i norra Tyskland. Ett hårdare vatten används tillsammans med tysk humle. Pils/Pilsener är mer utjäst och tenderar till att vara beskare än sin tjeckiska förebild.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Ljust halmgul. Kraftigt, tjock skum.
Alkoholvolym: ca 5%.
Beska: Medel till tydlig.
Smakrikedom: Ringa.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 5-7ºC.
Ölexempel: Bitburger, Jever.

Passar till det mesta, gärna till medelmilda rätter av t.ex. kyckling, sallader, lax och korv. Bra till medelmilda ostar. Fungerar väl som aptitretare och sällskapsöl.

Karaktär: Humlesmaken är måttligt eller tydlig, lätt metallisk. Ett tydligt beskt öl med obetydlig sötma.