Ljust bocköl

Ljust bocköl

(Helles Bock, Heller Bock, Maibock, majbock, Frühlingsstarkier)

Bocköl är vanligtvis mörkt lageröl, men det finns ljusa lager- och veteölsvarianter. Bock är en beteckning för alkoholstarkt öl. De ljusa lagerölen benäms Maibock (majbock) eller Helles/Heller Bock, ibland Frühlingsstarkier (starkt våröl). Ursprungligen var detta ett säsongsöl för våren. De mörka var avsedda för höst och vinter.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig till fyllig.
Färg: Gyllengul till bärnsten.
Alkoholvolym: 6-8%.
Beska: Viss.
Smakrikedom: Stor.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Einbecker Mai-Ur-bock.

Passar till kryddstark mat, stekt och grillat kött. Klassisk till Bockwurst (se dito).

Karaktär: Ljusa bocköl är medelfylliga till fylliga öl med tydlig maltkaraktär och låg humlebeska, men ändå med märkbar humlesmak.