Darjeelingte, Indien

Darjeelingte, Indien

(darjilingte, Indiskt te)

Engelsk översättning Darjeeling tea

Darjeelingte brukar anses som Indiens mest exklusiva te och många anser det vara världens bästa, ibland beskrivet som teernas champagne. Darjeeling är en stad och ett distrikt längst norrut i delstaten Västbengalen (läs mer > Bengaliskt te, Indien). Staden ligger 2.200 meter över havet i Himalays förberg och är bland annat en populär turistort tack vare ett milt klimat. Mest känt är dock platsen för dess teodlingar. Höjd och klimat ger idealiska odlingsförhållander (läs mer > Odling te). Distriktet svarar för 4% av delstatens teproduktion (1% av Indiens produktion). Det är mestadels ett svart te, men även grönt, vitt och oolong tillverkas. De flesta indiska teerna kommer från den indiska underarten av tebusken (Camellia sinensis assamica), men i Darjeeling odlas den kinesiska tebusken (Camellia sinensis sinensis).

Historia: Den första teodlingen i Darjeeling sägs ha startats av en indisk läkare. När han flyttade från Nepal till Darjeeling 1939 förde han med sig stulna frön av den kinesiska tebusken som han använde för att testa teodling i området. Det sägs också att teodling startades av Doktor A. Campell som tog med sig frön från Kina 1841 som han planterade i sin trädgård i staden. Senare (1947) startade britterna teplantskolor med den kinesiska tebusken. Kommersiell drift kom igång från 1853, som växte till 113 teplantager år 1874.

Tillverkning: Den första omgångens skörd plockas två gånger efter vårregnen i mars och april vilket ger ett mycket fint, ljust och milt te. Den andra omgångens skörd som sker i juni, ger ett mer bärnstensfärgat och fylligare te. Teet hårdtorkas så att det torkade teets vikt endast utgör 35-40% av ursprungsvikten. Detta medför att fermenteringen (jäsningen) inte sker fullt utan endast till cirka 90% (se > Tillverkning te). Te plockat under monsunregnsperioden torkas i mindre utsträckning vilket ger högre fermenteringsgrad. Sådant te är av lägre kvalitet och används ofta till marsala chai, det vill säga kryddat te (se > Marsala Chai). På hösten plockas säsongens sista skörd, vilket ger ett mörkt fylligt, men inte lika finessrikt te som på våren. 

Förfalskningar: Man uppskattar att minst vart 4:e "darjeelingte" som säljs i världen inte producerats i området.

Omvandling torrt te: 1 dl = 25 gram. 100 gram = 4 dl.


SÅ ANVÄNDS DARJEELING

Fint Darjeelingte bör enligt tekännarna inte drickas med mjölk eller socker, vilket förtar teets finstämdhet. Det bör inte heller utsättas för kokhett vatten.

Bryggning ("western style"): 2 strukna tsk per tekopp (2,5 gram/3 dl). Vattentemperatur 80°C (0,6 dl kallt + 2,4 dl kokhett). Dragningstid 2 minuter (3 gånger påtår à 1 sekund). Läs mer > Tillagning te.

Smak: Teet färg är gult eller gyllene, med en unik och delikat smak med blommiga toner av muscateldruva.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06