(Så tillagas te, Så bryggs te, tebryggning, Så dricks te, Så bryggs påste, Så bryggs löste, tevikt, temängd)
How to brew tea, how to infuse tea
Comment infuser le thé
Come preparare il tè
Wie man Tee brauen
Cómo hacer té
Allmänt:
Välj löste inte tepåsar för ett gott resultat (se nedan > Påste). Det går lika bra att brygga i tekanna som i tekopp, vilka båda bör vara försedda med stor sil som ger svängrum åt tebladen och som kan lyftas ur när teet är klart. Handhållen tesil eller silboll fungerar mindre bra för att teet packas för tätt när det sväller. Ett vanligt fel är att ta för mycket te, en tesked per tekopp brukar räcka, som dessutom om det är ett fint te kan användas till en påtårsbryggning. Vanligt är också att använda för hett vatten eller att brygga tebladen för länge. Till vitt, gult, grönt, oolong- och Darjeelingte får vattnet inte vara kokhett och bryggtiden inklusive svart te bör inte överstiga 3 minuter. Annars utvecklas oönskade bitterämnen (läs mer > Tannin). Förekomsten av bitterämnen är sannolikt den främsta orsaken till att man en gång i tiden började smaksätta te med socker, mjölk och citron vilket döljer beskan.
Tesort: Val av tesort och tekvalitet är naturligtvis av största vikt för ett bra resultat. Te av hela blad eller större bladbitar ("broken pekoe") ger det bästa teet. Små restbitar av teblad ("fannings") och tedamm ("dust") ger sämre te och används till tepåsar (läs mer > Gradering svarta teblad).
Tevikt, temängd för löste: Mängd te som åtgår per tekopp varierar beroende på tesort, personlig smak och bryggmetod. Standardmåttet är antingen en tesked per tekopp, eller 1-2 gram per 3 dl vatten (= 1 tekopp). Professionella teprovare använder 2 gram per deciliter vatten. Tesorterna väger väldigt olika. Fina vita och gula teer med hela blad tar mycket plats och brukar väga 0,5-1 gram/tsk (struket mått). Löste med brutna blad väger mer, mellan 1 och 2 gram/tsk, där smuligare te placerar sig i den övre skalan. Ett gunpowderte (rullade kulor) väger ännu mer, runt 2,5 gram/tsk. Här några exempel på olika teer inköpta hos tespecialist i Stockholm.
Att ett te viktmässigt är lätt innebär inte med nödvändighet att man skall ta mer te utan blad av hög kvalitet avger mycket smak. Likaså brukar kulformat te och pu-erh vara dryga och används till flera bryggningar. Den enda regeln som är hållbar är att för varje tesort prova sig fram till rätt mängd enligt egen smak. Börja testa med en rågad tesked per tekopp.
Vattentemperatur: Vattentemperaturen påverkar smaken. Generellt gäller kokhett vatten för svart te och lägre för övrigt te, det vill säga för vitt, gult, grönt och halvgrönt oolongte. Även svart Darjeelingte bör bryggas med svalare vatten. Kokhett vatten ger utfällning av bitterämnen. För att avgöra rätt vattentemperatur kan man använda en termometer, eller så kan man likt kinesen observera hur vattnet beter sig vid olika gradtal under uppvärmningen (läs mer > sjuda, småkoka). Det finns vattenkokare med inbyggd termostat. Rent praktiskt kan man blanda kokhett vatten med en skvätt kallt kranvatten (15°C) enligt följande.
Bryggtid: Bryggtiden kan vara så kort som 10 sekunder för bryggning enligt "eastern style", eller upp till 5 minuter enligt vissa rekommendationer för svart löste. Generellt bryggs te för länge vilket ger utfällning av bitterämnen som ger oönskad besk smak ((läs mer > Tanniner). För känsliga, finare vita, gula och gröna teer brukar en minut eller mindre räcka, för oolong och svart te 1-3 minuter. Låt aldrig tebladen ligga kvar i färdigbryggt te. Förekomsten av bitterämnen är sannolikt den främsta orsaken till att man en gång i tiden började smaksätta te med socker, mjölk och citron vilket döljer beskan.
SÅ BRYGGS PÅSTE
I västvärlden bryggs det mesta teet med tepåsar, i synnerhet i telandet Storbritannien där tepåsen står för hela 96% (!) av marknaden (läs mer > Om te). Tepåsar fylls mestadels med svart te av sämre kvalitet (fannings och dust, se > Gradering svarta teblad). Sådant te brukar ratas av tekännare, dels för att kvaliteten på teet är låg, dels för att påsen begränsar teets rörlighet i vattnet. Nedan en rekommendation hur man bäst brygger svart påste (se också film via länk nedan > Brewing a Tea Bag).
SÅ BRYGGS LÖSTE
Riktigt gott te bryggs av fint löste i kanna eller kopp.
Läs mer > Se respektive teslag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06