 
          
            Alkohol i dryck %
          
  
          
            (alkoholhalt)
          
  
  
  
          
Alkohol i dryck kan anges i volym- eller viktprocent (läs mer > Alkoholprocent). På Systembolaget används volymprocent. I vissa varor kan det finnas små mängder alkohol främst på grund av att alkohol tillsatts. I matlagning används alkoholhaltiga drycker i liten mängd som smaksättare. Vid tillagning ångar alkoholen ganska snabbt bort och kvar är bara smakämnena. Alkoholhalt i dryck kan mätas med en alkoholmätare.
Alkoholhalt i dryck, volym%.
- Öl 2-10%. 
 Lättöl högst 2,25%
 folköl 2,25-3,5%
 starköl 3.5%-.
 Öl innehåller 3-5% kolhydrater (socker) utöver alkoholen.
- Cider 2-12%. 
 Alkoholfri cider högst 0,5%.
 Låg halt 3-4%, normalt 5-6%, högt 7-12%.
 Cider innehåller 10-15% socker av olika slag.
 
- Vin 5-15%. 
 Alkoholfritt vin högst 0,5%.
 Rött vin: Låg halt 5-11%, normalt 12-13%, högt 15%.
 Vitt vin: Låg halt 5-10%, normalt 11-13%, högt 12-15%.
 Mousserat vin: Låg halt 5-10%, normalt 11-12%, högt 13%.
 Rosévin: Låg halt 5-11%, normalt 12-13%, högt 14%.
 Rödvin och torra vita innehåller 0-2% kolhydrater (socker) exklusive alkoholen.
 Halvtorra vita cirka 3%, sött vitt 5-25%, vinglögg cirka 17%.
 
- Starkvin 15-22%.
 Låg halt 15-17%, normalt 18-20%, högt 21-22%.
 Starkvin innehåller 3-10% socker. Starvinsglögg cirka 22%.
 
- Sprit 15-50%. 
 Råsprit 85-90%, ren sprit 95-99%.
 Vodka, gin, whisky, konjak vanligen runt 40%.
 Likörer vanligen 20-40%.
 Sprit per definition skall innehålla minst 15% alkohol.
 Likör innehåller även hög andel socker 25-35%.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03