(karis, parodontit, tandlossning)
Tandsjukdomar avser främst karis som ger hål i tänderna och inflammationssjukdomar i tandköttet (parodontit) som ger tandlossning. Vad som kanske inte är lika bekant är att förtäring av sura produkter som äpple, citron, apelsin, juice och läsk skapar frätskador. Till exempel lightläsk utan socker har en högre surhetsgrad än vanlig läsk, vilket gör att lightläsk fräter på tänderna. Frätningen ger tunnare emalj och gör att tänderna lättare angrips av karies. Det är även lättare för bakterier att fastna på den yta på tanden där läsken har frätt. Det är dock inte bara vad vi äter, utan också hur vi äter som har betydelse. Ju fler gånger vi äter karisframkallande mat, desto sämre. Allt småätande mellan måltider är skadligt,
Orsak karis: Kolhydrater och då främst socker i olika former skapar karisframkallande bakterier.
Orsak paradontit: Tandlossning orsakas av bakterier i tandköttsfickan. Symtomen är inflammerat tandkött som rodnar, blir svullet och blöder vid tandborstning. Med undantag för skörbjugg som orsakas av brist på C-vitamin, har kostfaktorer inte påvisats ha betydelse för tandlossning.
Åtgärd: God tandhygien enligt följande.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03