Benskörhet och mat

Benskörhet och mat

(osteoroporos)

Benskörhet (osteoroporos) innebär lägre bentäthet. Sverige har den högsta frekvensen av höftfrakturer i världen. Förklaringen tror man är ökad livslängd, ökad längd och låg vikt.

Orsak: Hög alkoholkonsumtion och rökning är de främsta orsakerna till ökad benskörhet. Låg fysisk aktivitet och långvarig brist på kalcium och vitamin D, till exempel åldringar som får för lite exponering av solljus, ger också benskörhet. Om man får i sig för mycket vitamin A kan det möjligen bidra till att öka risken för benskörhet.

Risk: Benfrakturer. Benskörhet drabbar främst äldre kvinnor, cirka 40% av kvinnorna och 13% av männen över 50 år beräknas någon gång att drabbas av en fraktur på grund av benskörhet.

Åtgärd: Att motionera regelbundet och äta mat som innehåller kalcium och D-vitamin kan bidra till att minska risken för benskörhet. Mjölkprodukter är bra kalciumkällor. Lätt- och mellanmjölk är berikad med D-vitamin. Margarin och fisk är andra bra källor för vitamin D. Medelålders och äldre kvinnor bör undvika leverrätter och kosttillskott med vitamin A (retinol).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03