Stekpipett

Stekpipett

(stekpipett, såspipett, öspipett, matpipett, fettavskiljare)

Engelsk översättning baster, meat syringe

Fransk översättning pipette de cuisine, seringue à épices

Italiensk översättning pompetta per arristo

Tysk översättning Bratenpipette, Bratenspritze

Spansk översättning pipeta para salsa

Stekpipett (såspipett, öspipett, matpipett, fettavskiljare) består av ett rör och en gummiblåsa, med vilken man suger upp steksky och annat för att ta bort till exempel överflödsfett, eller för att spruta över en stek med fett eller dylikt. Fett lägger sig överst i en sky och fettfri köttsaft hamnar under, vilket gör att man kan skilja dem åt med hjälp av pipetten (läs mer > olja in, avfetta). Röret kan vara av glas, plast eller metall, ibland graderad som visar mängd. Det finns metallvarianter med ett smalare rör som tillsats, vilket kan fungera som en köttspruta (se dito).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02