(champagneöppnare)
champagne opener
ouvreur de champagne
apriscatole per champagne
Champagneröffner
abridor de champán
Champagneöppnare är till för dem som inte vill att det sprutar om flaskan och som inte vill/kan öppna för hand utan sprut. Trycket i ett mousserande vin är högt och en kall flaska skjuter ut korken med 35 km/timme. Är den varm och omskakad flyger den iväg i 70 km/tim. Det finns många märken i taket, krossade fönsterrutor och bulor i pannan, som kunde ha undvikits med en champagneöppnare. Vid högtidliga tillfällen som på nyårsafton, eller om man vunnit en Formula 1-race så skall dock champagnen flöda. En man av klass och ära öppnar med självklar säkerhethet sin flaska med hjälp av sin sabel (läs mer > Sabrering).
Handöppning: För att öppna en flaska med händerna utan att det smäller och sprutar, gör du så här. Ta bort aluminiumfoliet och metallringen. Håll ner korken samtidigt så den inte sticker iväg. Håll hårt om korken och vrid kork eller flaska tills korken nästan lossnat. Vinkla då korken försiktigt och låt kolsyran pysa ut. Häll sedan upp först lite i glaset, och fyll på mer senare så bubblar det inte över.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-09