(Carbo medicinalis)
Vegetable carbon
E153 Vegetabiliskt kol och carbo medicinalis är ett svart färgämne (läs mer > Färgtillsatser).
Framställning: Naturligt framställt. Framställs genom förkolning av olika växtråvaror som trä, cellulosarester, torv, kokosnötskal med flera.
Hälsa: Inga kända hälsorisker. Används medicinskt som motmedel vid förgiftning och diarréer.
SÅ ANVÄNDS VEGETABILISKT KOL
Får användas till en rad livsmedel, t ex smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Används till exempel i i sylt, gelé och godis.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07