Latin: Yresinia enterocolitica
Yersinia är en samling bakterier varav den mest kända är Yersinia pestis som är digerdödens och pestens smittbärare. Numera förekommer en annan variant Yersinia enterocolitica som finns över hela världen. Smittan förekommer till exempel hos svin, hundar och fåglar. Bakterien är hälsofarlig om den tillåts föröka sig i livsmedel. Den kan tillväxa vid så låg temperatur som +4°C och kan därför tillväxa i livsmedel som kylförvaras, till exempel i vakuumförpackat griskött. Knappt 600 fall rapporteras varje år i Sverige. Bakterien dör vid upphettning över 70°C.
Hälsa: Kunskapen om smittspridning är begränsad. Smittan utsöndras med avföringen och sprids sannolikt via infekterade livsmedel eller förorenat vatten. Kritisk infektionsdos är inte känd. Risken att bli smittad i Sverige är låg och större utbrott är ytterst ovanligt. Ett fall med 13 smittade visade att personerna ätit sylta av samma fabrikat. Yersiniasmitta är anmälningspliktig och skall rapporteras till Folkhälsomyndigheten, tillika en smittspårningspliktig sjukdom som vid misstänkt livsmedels- eller vattenburensmitta skall rapporteras till kommunen för spårning av smittkälla.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03