Latin: Salmonellos
salmonella
salmonelle
salmonella
Salmonellen
salmonela
Salmonella (Salmonellos) är en bakterie som finns i tarmarna hos en del människor och djur. Det finns över 2 000 olika typer av salmonella, varav ett 20-tal är relativt vanliga i Sverige. Infektion med salmonellabakterier är vanligt över hela världen, Sverige är förhållandevis fredat. I Sverige är färre än en procent av alla livsmedelsproducerande djur och livsmedel smittade med salmonella, till skillnad från flertalet andra länder i Europa. Där det är vanligt att till exempel rå kyckling och ägg är förorenade med salmonella. Den vanligaste orsaken till utbrott är smittade livsmedel, men även kontakt med infekterade djur, till exempel reptiler som hålls som husdjur, kan leda till smittöverföring.
Hälsa: Det krävs ofta en hög infektionsdos för att sjukdomssymtom ska uppstå, vilket oftast förutsätter att bakterien har förökats i livsmedlet. Små barn, äldre och immunsvaga är mer mottagliga. Risken i Sverige är liten, men man bör vara mer försiktig vid besök i varmare länder. I Sverige rapporteras cirka 3 000 fall per år, varav cirka tre fjärdedelar är utlandssmittade. Salmonellainfektion klassas som allmänfarlig och skall anmäls till Folkhälsomyndigheten. Vid misstänkt smitta från livsmedel eller vatten ska miljökontoret i kommunen kontaktas så att smittkälla kan spåras.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03