(botulism, korvförgiftning)
Latin: Clostridium botulinum
botulism
botulisme
botulismo
Botulismus
botulismo
Clostridium botulinum är en bakterie som förekommer allmänt i naturens jord och kan finnas på växter och även hos fiskar i vissa svenska vatten. Sporer kan (mycket sällsynt, noterat i USA) förekomma i honung varför man brukar avråda honung till barn under ett år, för att de inte utvecklat immunförsvaret fullständigt. Sporerna är mycket motståndskraftiga och kan överleva kokning. Bakterien kan utvecklas i livsmedel där de bildar ett livshotande gift, bland de starkaste gifter man känner till. Ett snapsglas rent botulinumtoxin skulle räcka till att döda hela Sveriges befolkning. Bakterien tillväxer endast i syrefri miljö.
Botulism är den sjukdom man kan få av bakterien när den tillväxer och utvecklar toxin (gift). Sjukdomen kan vara livshotande. Botulism förekommer i Sverige, men vanligen endast med ett fåtal fall per år. Sårbotulism kan förekomma, när bakterier kommit in av något skäl och såret är syrefritt.
Hälsa: Sällsynt förekommande i Sverige. Sedan 1969 har ett drygt tiotal inhemskt smittade fall av botulism rapporterats i Sverige. I fyra fall har kryddsill angetts som smittkälla, fyra personer har smittats av rökt lax och tre personer av gravad fisk. Botulism är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom. Inhemskt smittade fall skall meddelas miljökontoret i kommunen för att spåra misstänkta livsmedel. Det är av största vikt att andra personer som också kan ha ätit av födan blir spårade.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03