Latin: Bacillus cereus
Bacillus cereus är en allmänt förekommande bakterie i form av sporer som finns i jorddamm och är överallt förekommande i vår omgivning bland annat på våra livsmedel. Inte så sällan i torra livsmedelsprodukter som ris och torra soppor eller dito vaniljkräm. Det finns två typer av enterotoxin, ett värmetåligt som tål kokning, ett värmekänsligt.
Hälsa: I likhet med några andra bacillusarter kan den bilda bakteriegifter (toxiner) som påverkar tarmen. Bakterien är en relativt vanlig matförgiftningsbakterie som orsakar illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré. Tiden till insjuknande är för det värmetåliga toxinet kort, en till sex timmar. Det värmekänsliga diarrétoxinet har en längre inkubationstid, 6 till 24 timmar. Förgiftningen är oftast godartad med en varaktighet på upp till 24 timmar. Dödsfall är sällsynta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03