(edamame, mukimame = japanska omogna, gröna sojabönor)
edamame, mukimame = Japanese unripe green soybeans
edamame, mukimame = haricots de soja vertes non mûres japonaises
edamame, mukimame = fagioli di soia verde acerba giapponese
Edamame, Mukimame = japanische unreife grüne Sojabohnen
edamame, mukimame = habas di soja verde inmadura japonesa
Edamame är en japansk (östasiatisk) sortvariant av sojaböna (läs mer > Sojabönor). De ligger 2-4 bönor i en lätt luden bönbalja. Bönor brukar inte torkas utan skördas omogen efter blomning liknande flageoletbönor (se dito). Det japanska namnet edamame betyder "stamböna" (mame = böna) för att bönan brukade säljas med stjälk. Begreppet brukar hänvisa till rätt med dessa bönor, medan mukimame är bönor utan balja. Omtalas i skrift första gången 1275 då munken Nicheren tackade en församlingsmedlem för gåvan "edamame". Se film, klicka på "edamame" under bilden.