Kalorimängden i köttprodukter varierar främst beroende på om det är en oblandad charkvara som färs, eller en uppblandad köttvara som korv. Beredningen har också betydelse. Färsk skinka innehåller cirka 74% vatten, kokt 70%, rökt 67% och lufttorkad 48%. Ju torrare vara desto mer kalorier per 100 gram. En mjuk svensk salami innehåller cirka 48% vatten, medan en fast italiensk innehåller cirka 28%. Per 100 gram får man sålunda 38% mer "innehåll" i den torra, vilket motiverar ett 38% högre pris per kilo. Eller om man så vill, man skall äta 28% mindre av den fasta för samma kalorimängd. Av samma skäl innehåller en torr korv mer fett och andra näringsämnen, vilket då beror på lägre vattenmängd.
Energitäthet Kcal/100 gram (Läs mer > Kalorier i livsmedel).
Köttprodukter 100-500 Kcal/100 gram. Nedan ett urval. I övrigt se respektive vara.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03