(havremjölk, avenalin)
oat milk
lait d'avoine
latte dell'avena
Hafermilch
leche de la avena
Havredryck är vegetabilisk "mjölk" tillverkad av malda havreflingor uppblandat med vatten. Havre är den enda spannmål som innehåller avenalin, ett slags grönsaksliknande lagringsprotein (globulin). Globuliner kännetecknas av vattenlöslighet och det är tack vare denna egenskap som man kan tillverka havremjölk. Olösliga fibrer har tagits bort och drycken homogeniseras för att få jämn konsistens. Drycken är vanligtvis smaksatt med socker.
Hälsa/näring: Drycken berikas vanligtvis med vitaminer (B12 och riboflavin, se dito), mineraler (kalcium) och andra näringsämnen (ekologiska berikas inte). Det är bra att ta för vana att välja berikade vegetabiliska drycker, eftersom de oftast är berikade med näringsämnen som drycken saknar helt eller har låg naturlig halt av.
SÅ ANVÄNDS HAVREDRYCK
Havredryck används främst som dryck eller som mellanmål. Det är ett alternativ till mjölk för laktosintolleranta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04