(1. sojadryck, sojamjölk, sojabönsmjölk 2. tofuskinn, sojamjölkskinn, tofukyckling, tofuanka)
1. soy milk, soya milk, soybean milk 2. tofu skin, dried beancurd sticks, tofu chicken, tofu duck
1. lait de soja 2. peau de tofu, poulet au tofu, canard au tofu
1. latte della soia 2. pelle di tufi, pollo al tofu, anatra al tofu
1. Sojabohnenölmilch 2. Tofu-Haut, Tofu-Huhn, Tofu-Ente
1. leche de la soja 2. piel de tofu, pollo con tofu, pato con tofu
Sojadryck ("sojamjölk") är en mjölkliknande produkt framställd av sojabönor (se Tillverkning nedan). Den kinesiska prinsen Liu An anses vara den som först framställde sojamjölk under Handynastin (206 f.Kr - 220 e.Kr.), men det finns inga riktiga belägg för detta. Drycken spreds från Kina tillsammans med buddhismens spridning, numera känd i resten av världen. Får ej kallas "mjölk" i Sverige. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS SOJADRYCK OCH SKINN
Sojadryck används som dryck, i matlagning och till framställning av tufu (läs mer > Tofu). Det är en vanlig dryck i Östasien och bland veganer. Det är också ett bra alternativ till mjölk åt mjölkallergiker och laktosintolleranta.
Tofuskinn används som snacks eller tillbehör till mat. Genom att forma och packa ihop färska ark kan man få dem att lika kycklingbröst. Sedan ångkokas eller steks den som "tofukyckling". Är den fylld med grönsaker kallas den för "tofuanka". Dessa och liknande vegetariska alternativ utvecklades från början av kinesiska buddhistmunkar. En annan variant är att rulla tofuskinn hårt runt en chopstick som sedan ångkokas och "slantas" (skivas). Skivorna med fyrkantigt hål i mitten liknar då gamla kinesiska mynt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06