(långsamma kolhydater, snabba kolhydater, lågt och högt GI)
glycemic index
Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur snabbt och högt blodsockernivån stiger efter intag av kolhydrathaltig föda. Begreppet skapades i Kanada av professorn David Jenkins år 1981 som ett hjälpmedel för diabetiker. GI-begreppet är en precisering av vad som brukar kallas snabba respektive långsamma kolhydrater, det vill säga hur snabbt näringen tas upp i blodet. Man upptäckte att GI-diet medförde viktminskning och därefter har metoden blivit kommersiellt intressant som bantningsmetod och populär för att man får äta "godsaker" som kött och fett. Det är dock få inom forskning och sjukvård som anser att GI kan tillämpas som bantningsmetod.
MÄTMETOD
Kolhydraterna i livsmedel tas upp i kroppen olika snabbt beroende på kemisk byggdnad, fysisk form (t.ex. hela korn eller malda) och behandlingsform (t.ex. värmebehandling). Försökspersoner får på fastande mage äta varor eller rätter som innehåller 50 gram kolhydrater. Därefter mäter man blodsockerhalten var 15:e minut under två timmar och får en kurva vars yta man mäter. Testgruppens medelvärde ger GI-värdet. Allting är relativt, så man har satt druvsockers värde till 100, vilket andra varor relateras till (kan vara från 0 till över 100). Ibland används vitt bröd som bas. Det finns många GI-analyser runt om i världen, men det vetenskapliga underlaget är ändå mycket bristfälligt.
Svagheter GI:
Ur vetenskaplig synpunkt är GI-studierna alldeles för fåtaliga och bristfälliga. Den stora spridningen i resultaten gör osäkerheten mycket stor för de undersökta varorna.
LÅGT OCH HÖGT GI-VÄRDE
GI-värden går i princip från 0-100, men värden över 100 förekommer. Varor som inte innehåller kolhydrater = 0 till exempel kött och fisk. Vad som är högt och lågt är ett personligt tyckande i branschen. Norm redovisas i tabell nedan. Dietkokboken (DK nedan) har listat och grupperat alla värden.
VARORS GI-VÄRDEN
Det finns en internationell databas över alla gjorda studier Table of Glycemic Index and Glycemic Load (sök på internet). Det finns ingen norm för vad som är lågt eller högt värde, utan det är ett personligt tyckande i branschen. I Dietkokboken har alla ingredienser åsatts GI-värde, när studie saknas har skattning gjorts.
GI-värde | Bransch | DK | Exempel |
Mkt högt |
| 80- | Kokt klibbigt ris |
Högt | 51- | 60- | Kokt potatis, bröd, melon, torkad frukt. |
Medel | 36- | 40- | Apelsin, banan, juice, pasta, bönor. |
Lågt | 0- | 20- | Mjölk, choklad 70% kakao, äpple. |
Mkt lågt |
| 0- |
Lätta grönsaker, oliver. |
Bransch = vanligt förekommande uppfattning. DK = Dietkokbokens register.
Här ett urval av de vanligaste varorna med GI-värde:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03