Kolesterolnivåerna i blodet anses i huvudsak vara genetiskt betingat. Det mesta av kolesterolet skapas av kroppen, endast en mindre del kommer från kolesterolet i den mat vi äter. Endast de som har ärftlig rubbning brukar rekommenderas att begränsa konsumtion av kolesterolrik mat. För de flesta med förhöjda kolesterolvärden räcker det med att minska mängden mättat fett och öka mängden omättat fett. Läs mer > Kolesterol.
Kolesterol i livsmedel: Ägg, inälvsmat, fiskrom och skaldjur har höga kolesterolhalter. Allra högst är värdena i hjärnan om nu någon händelsevis skulle äta kalvhjärna (2%). På andra plats kommer äggula (1,3%), medan äggvita inte innehåller något alls. Alltså noll i maräng. Även smör och bordsmargarin har ansenlig mängd kolesterol. Obetydligt eller ingen kolesterol finner man i mjöl, gryn, pasta, bröd, ris, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.
Kolesterol i livsmedel (milligram/100 gram):
Kolesterol i råvaror (källa SLV 2015-2016):
Inälvor 100-2000 mg
Ägg 300-1000 mg
Mejeri, matfett: 0-300 mg
Fisk, fiskrom, skaldjur 50-400 mg
Kött, fågel, korv 50-100 mg
Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär 0 mg
Spannmål 0-100 mg
Drycker 0 mg
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07